ЮРИДИЧНА КЛІНІКА ІНСТИТУТУ ПРАВА

Круглий стіл “Правовий захист прав ветеранів, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників та Захисниць України”.

5 грудня 2023 року кафедра адміністративого, господарсього права та фінансово-економічної безпеки ННІ права СумДУ разом з Українською Гельсінською спілкою з прав людини провели Науково-практичний круглий стіл “Правовий захист прав ветеранів, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників та Захисниць України”.

Тематичні напрями роботи круглого столу були присвячені підготовці навчальної програми “Помічник ветерану” та включали наступне:

– організаційно-правові гарантії захисту прав ветеранів та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників та Захисниць України.

– надання статусу УБД добровольцям без контракту, відновлення втраченого або пошкодженого посвідчення УБД;

– правова допомога ветеранам та членам їх сімей в наданні послуг, пільг, компенсації після демобілізації.

– пільги для ветеранів; грошова допомога учаснику бойових дій у випадку інвалідності, для членів сімей загиблих ветеранів, Захисників та Захисниць України, сім’ям військовополонених.

– матеріально-соціальне забезпечення учасників бойових дій: отримання житла, земельної ділянки.

– загальні положення про судовий та позасудовий захист прав громадян: доступ до правосуддя та право звернення до суду, порядок.

Представники приймалень Сум, Черкас, Краматорська та Чернігова. Наталія Єсіна (Суми), Марина Куприкова (Краматорськ), Дмитро Науменко (Чернігів), Марина Куприкова (Краматорськ), Тарас Щербатюк (Черкаси), заступник директора  Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Валентина Волобуєва, завідувач сектору Сумського бюро правничої допомоги № 2 Анна Кожушко поділилися практичним досвідом щодо питань комунікації з військовими частинами, аналізу місцевих політик та програм, соціального забезпечення та доступу до правосуддя військовослужбовців в широкому сенсі.

Учасники заходу відзначили користь від спільного обговорення важливих питань, підготовки соціальних працівників, які мають активно включитися в адаптацію ветеранів в мирне життя громади та домовились обмінюватися досвідом і залучатися до практичних кейсів разом, налагодити систему переадресації.