ЮРИДИЧНА КЛІНІКА ІНСТИТУТУ ПРАВА

20 червня 2022 року юридична клініка СумДУ взяла участь у заході, присвяченому Всесвітньому дню біженців. Захід був організований та проведений ГО «КРИМСОС» спільно з ГО «Ініціативи Слобожанщини».

            Марина Єжкун – регіональна координаторка в Сумській області ГО «КРИМСОС» – наголосила, що 20 червня щороку відзначається Всесвітній день біженців. У цей день визнається сила і мужність людей, які були змушені втекти з рідної країни, щоб уникнути конфліктів чи переслідувань. Всесвітній день біженців – це нагода підтримати людей, зрозуміти їхні проблеми, викликати до них співчуття та відзначити їхню стійкість у відбудові свого життя.

Держави-члени Європейського Союзу вжили безпрецедентних заходів, внаслідок чого вперше було введено в дію Директиву про тимчасовий захист, що забезпечує доступ до захисту та послуг для біженців з України.  Прояв солідарності держав, які приймають українських біженців, як і раніше, має надзвичайний характер.          

Учасники заходу відзначили, що кожен, без винятку, має право на пошук безпеки, тому консолідація зусиль, покликаних підтримати один-одного у цей непростий час, є моральним обов’язком кожного.

Анатолій Сасса – голова ГО «Ініціативи Слобожанщини» – зазначив, що проблематика біженства стосується не тільки тих людей, які через збройну агресію були змушені шукати безпеки за межами України, а і тих, хто став внутрішньо переміщеними особами. Також особливої уваги з боку держави та місцевого самоврядування потребують особи з інвалідністю, багатодітні родини, особи пенсійного віку.

До заходу долучились і представники Департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації та керівник відділу роботи з громадськістю Сумської міської ради. Посадовці зазначили, що органи державної влади та місцевого самоврядування спрямовують максимальні зусилля задля вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб. Представники обласної та місцевої влади сприяють розвитку ініціатив та рухів, які покликані відстоювати права ВПО,  а також у співпраці з партнерськими організаціями надають гуманітарну допомогу представникам найбільш вразливих категорій населення.

Наприкінці заходу учасники переглянули короткометражний фільм «Вирвані з коренем» від УВКБ ООН, в якому знялося близько 50 біженців з України, котрі зараз вимушено живуть у Німеччині. У фільмі йдеться про солідарність з біженцями по всьому світу та те, що їм доводиться переживати.