ЮРИДИЧНА КЛІНІКА ІНСТИТУТУ ПРАВА

Чи можливо компенсувати витрати за самостійно здійснений ремонт пошкодженого в результаті війни житло?

З січня 2024 року стало можливим компенсувати витрати на ремонт, здійснений за власні кошти на пошкодженому об’єкті нерухомого майна[1].

Хто може претендувати на отримання такої компенсації?

Отримати компенсацію за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна можуть:

  1. фізичні особи-громадяни України:

–        власники квартир та будинків (садибного типу, дачних тощо);

–        власники, що інвестували в майбутні квартири або будівництво будинку;

–        члени житлових кооперативів, які викупили житло, але не оформили право власності;

  1.  спадкоємці вищевказаних осіб;
  1. об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельні (житлові) кооперативи.

Майно має бути пошкоджене через бойові дії та знаходитися на підконтрольній Уряду України території.

За що надається компенсація?

За придбання будівельної продукції та виконання поточного чи капітального ремонту на об’єкті нерухомого майна за власні кошти, коли на дату подання заявки ремонтні роботи були проведені повністю чи частково.

Який алгоритм отримання компенсації за зроблений ремонт?

В електронному виглядіВ паперовому вигляді
Встановити мобільний застосунок “Дія” Пройти авторизацію та перейти в розділ “Сервіси”, обрати послугу “єВідновлення”Звернутися до ЦНАПу, органу соціального захисту населення або будь-якого нотаріуса.
Подати інформаційне повідомлення або обрати одне з раніше поданих інформаційних повідомлень в меню “Заяви про виплату”.    Подати заяву в паперовій формі.  
Сформувати заяву.
➔Повідомлення про реєстрацію поданої заяви надійде автоматично.  ➔Повідомлення будуть надходити у письмовій формі не пізніше наступного робочого дня з дати прийняття рішення.

Після подання заяви потрібно допустити комісію до обстеження відремонтованого майна для фіксації самостійно виконаних робіт та визначення розміру компенсації.

Комісія:

  • проводить у присутності власника/одного із співласників або їх представника огляд пошкодженого об’єкта, щоб встановити факт виконання ремонтних робіт;
  • складає акт, в якому фіксує перелік та обсяг виконаних будівельних робіт;
  • здійснює фотофіксацію проведених заявником ремонтних робіт.

Після цього комісія заповнює чек-лист з урахуванням обсягів пошкоджень, які  зафіксовані в акті комісійного обстеження та/або звіті з технічного обстеження, та проведених ремонтних робіт (за результатами огляду).

Після прийняття рішення про надання компенсації гроші перераховуються на поточний рахунок заявника, відкритий у будь-якому банку.

Зверніть увагу, що заявник має право надавати комісії пояснення та документи, які на його думку підтверджують проведення ремонтних робіт. Але якщо інформаційне повідомлення заявника або документи, якими зафіксовано факт та обсяги пошкоджень, відсутні, комісія відмовляє в наданні компенсації за виконаний ремонт.

Важливо! Компенсація надається за роботи та будівельні матеріали, якщо заявник не отримував грошову чи матеріальну допомогу на них від громадських чи міжнародних організацій, зокрема благодійних, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій.

Повідомлення створене у рамках проекту, який впроваджує Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги у співпраці з Данською радою у справах біженців (DRC) завдяки фінансуванню від Гуманітарного фонду для України. Проте висловлені погляди та думки належать лише автору (авторам) та не обов’язково відображають погляди Гуманітарного фонду для України або Данської ради у справах біженців. Ні Гуманітарний фонд для України, ні DRC не можуть нести за них відповідальність.


[1] (п. 3 ч. 1 ст. 10 Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України»)