ЮРИДИЧНА КЛІНІКА ІНСТИТУТУ ПРАВА

Перший день навчального візиту до Ukrainian House Foundations: заходи з підтримки прав внутрішньо переміщених осіб і біженців, спонсоровані Шведським інститутом Рауля Валленберга та Радою міністрів Північних країн

Пройшов перший день навчального візиту за проєктами “Підтримка України шляхом забезпечення посиленого захисту прав внутрішньо переміщених осіб та біженців”, що фінансується Шведським інститутом Рауля Валленберга (RWI), та “Посилення прав українських внутрішньо переміщених осіб та біженців через правопросвіту” за підтримки Ради міністрів Північних країн. Керівник юридичної клініку Сумського державного університету Руденко Людмила відвідала Ukrainian House Foundations.

Одним із основних напрямів діяльності Ukrainian House Foundations є підтримка української спільноти у Польщі через інформування, освіту та культурну активність. Після повномасштабного вторгнення російської федерації Ukrainian House Foundations обробляє щодня  близько 100 звернень українців під тимчасовим прихистком у Польщі, надає їм правничу, психологічну, освітню підтримку, забезпечує соціальний супровід. Керівник Ukrainian House Foundations Myroslava Keryk розповіла про виклики, з якими мають справу її співробітники.

Приємно, що чоловік Myroslava Keryk народився та проживав у м. Ромни Сумської області. Після обговорення проблем та викликів вирішили налагодити координацію між Ukrainian House Foundations, Асоціацією юридичних клінік України, юридичними клініками-членами АЮКУ щодо правничого онлайн-супроводу українців у Польщі. Також відбувся навчальний візит до юридичної клініки Варшавського університету. Координаторка сектору по роботі з біженцями Dr. Malgorzata Dziewanowska розповіла про структуру юридичної клініки, організацію роботи, особливості надання правничої допомоги сектором по роботі з біженцями. Завершився перший день візиту відвідуванням одного з найбільших колективних шелтерів для українців у Польщі. Dr. Filip Czernicki розповів про складності у роботі шелтеру та безоплатний правничий супровід українців European Lawyers in Lesvos. Дякуємо Асоціації юридичних клінік України за надану можливість ознайомитися з досвідом роботи юридичних клінік та надання безоплатної правничої допомоги.