ЮРИДИЧНА КЛІНІКА ІНСТИТУТУ ПРАВА

“Онлайн-тренінг «Школа виживання для підлітків»: запрошення для молоді Сумської області”

Запрошуємо учнів 9-11 класів загальноосвітніх шкіл Сумської області та студентів 1 курсу ННІ права СумДУ на онлайн-тренінг «Школа виживання для підлітків» на основі матеріалів, створених студією Real Stories Production спільно з правозахисною асоціацією FREERIGHTS за фінансової підтримки Фонду підтримки демократії Посольства США в України.

         Дата проведення: 22 березня 2024 року.

         Час проведення: 12.00.

         Посилання на Zoom-конференцію: https://us05web.zoom.us/j/84851458220?pwd=ZNkA3A1rBYqY55uVKb14xg46U8SH2G.1

         Спікерка: регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Сумській області Марина Єжкун.

Негативний вплив війни на психіку підлітків є загальновідомим і неоспорюваним фактом. За спостереженнями психологів, педагогів та експертів профільних неурядових організацій, в Україні неповнолітні потерпають від депресії та посттравматичних стресових розладів, викликаних жорстокістю війни та супутніми їй факторами: зламом звичного способу життя, деформацією моралі мирного часу, переживанням за батьків, зневірою у власному майбутньому, вимушеною зміною місця проживання та кола оточення. Намагаючись самостійно «захиститись» від таких проблем, підлітки нерідко вдаються до добровільної соціальної ізоляції, зловживання алкоголем і наркотиками. Водночас у неповнолітніх набагато частіше, ніж у мирний час, спостерігаються прояви правового нігілізму і девіантна поведінка, зокрема невиправдана агресія, схильність до самоствердження та розв’язання конфліктів з однолітками за допомогою насильства, демонстративне ігнорування вимог закону, бравада згубними звичками. За твердженням фахівців, такі поведінкові зміни можуть завадити підліткам стати повноправними й активними членами суспільства у майбутньому мирному житті. Проблему ускладнює недостатній рівень обізнаності молоді щодо можливих юридичних наслідків вчинення протиправних дій, а отже питання посилення правового виховання підлітків набуває в нашій країні все більшої актуальності.

Чекаємо всіх бажаючих на нашому заході.