ЮРИДИЧНА КЛІНІКА ІНСТИТУТУ ПРАВА

Обрано юридичну клініку, на базі якої буде створено спеціалізовану ЮК з питань, повʼязаних з війною 

В межах проєкту «Посилення спроможності юридичних клінік із забезпечення доступу до правосуддя в умовах воєнного стану» АЮКУ провела відбір серед юридичних клінік України для створення клініки, яка спеціалізуватиметься на питаннях, повʼязаних з війною. Заявки на участь у конкурсі подали 5 діючих українських ЮК, з-поміж яких команда проєкту та зовнішні експерти обрали одну – яка очолить стратегічний напрям репарацій та компенсацій українцям за втрачене майно внаслідок збройної агресії РФ проти України. За результатами відбору цю місію буде покладено на юридичну клініку Сумського державного університету. 

Невдовзі розпочнеться підготовка до запуску спеціалізованої юридичної клініки у Сумах: як працівники, так і студенти клініки пройдуть спеціалізоване навчання, почнуть працювати з менторами, а також отримають фінансову підтримку для подальшої організації роботи клініки. 

Діяльність спеціалізованої ЮК буде спрямована на: 

⁃        Дослідження правових аспектів відшкодування майнових втрат та репарацій постраждалим українцям; 

⁃        Супровід справ, що стосуватимуться стягнення репарацій та відшкодування майнової шкоди; 

⁃        Участь у розробці правових механізмів для стягнення репарацій та відшкодування на національному та міжнародному рівні. 

Ми переконані, що юридичній клініці Сумського державного університету вдасться розвинути цей стратегічно важливий для країни напрям та в подальшому стати впливовим учасником процесу відбудови України, створення законодавчої бази та дієвих механізмів стягнення репарацій та відшкодування людям, які зазнали майнових втрат. 

Створення та налагодження роботи спеціалізованої юридичної клініки з питань, повʼязаних з війною, є одним з ключових напрямів реалізації проєкту «Посилення спроможності юридичних клінік із забезпечення доступу до правосуддя в умовах воєнного стану» за підтримки Програми USAID «Справедливість для всіх».