ЮРИДИЧНА КЛІНІКА ІНСТИТУТУ ПРАВА

Онлайн-обговорення Звіту Української Гельсінської Спілки з прав людини «Забезпечення права на вищу освіту для внутрішньо переміщених осіб»

22.03.2023 року керівник юридичної клініки СумДУ Руденко Людмила та заступник секретаря приймальної комісії ННІ права  Думчиков Михайло взяли участь у онлайн-обговоренні Звіту Української Гельсінської Спілки з прав людини «Забезпечення права на вищу освіту для внутрішньо переміщених осіб»

З початком повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну доступ до вищої освіти в Україні зазнали суттєвих змін. Велика кількість студентів вищих освітніх закладів в Україні з 24 лютого 2022 року не мали змоги або ж зазнавала труднощів при отриманні послуг у сфері вищої освіти. За оцінками Міністерства Освіти та науки України більше 80 тисяч студентів в Україні зазнали труднощів при отриманні вищої освіти в Україні.

Доступ до вищої освіти в умовах воєнного стану на прикладі двох областей – центральної та прикордонної – проаналізували правозахисники Української Гельсінської спілки з прав людини в м. Черкаси та Сумах.

В рамках правозахисного дослідження проведено аналіз впровадження ініціатив та нормативно правових актів, які надають можливість покращення доступу до вищої освіти внутрішньо переміщених осіб. Особлива увага була приділена стану їх реалізації закладами вищої освіти:

– Черкаський Національний університет імені Богдана Хмельницького;

– Сумський державний університет;

– Черкаський державний технологічний університет;

– Сумський національний аграрний університет.

Під час роботи над звітом виявлено фактори, які ускладнюють роботу вищих навчальних закладів, а також прогалини в роботі зі студентами, які є внутрішньо переміщеними особами.

Під час презентації також обговорили можливості подальшого розвинення теми, зокрема, збір рекомендацій та пропозицій від ВНЗ щодо проблемних питань доступу до вищої освіти під час прийому та подальшого навчання студентів зі статусом ВПО.