ЮРИДИЧНА КЛІНІКА ІНСТИТУТУ ПРАВА

Якщо кредит на купівлю автомобіля було оформлено на чоловіка під час шлюбу, чи зобов’язання за кредитом будуть поширюватися на дружину?

Часто при розлученні подружжя виникає питання про поділ не лише майна, але і боргів. Тому, розглянемо питання поширення зобов’язань по виплаті кредиту на дружину у разі купівлі автомобіля чоловіком під час перебування у шлюбі.

 

Найперше, на що звертаємо увагу – це укладення кредитного договору саме під час шлюбу. Варто пам’ятати, що так званий цивільний шлюб, що широко поширений наразі, не може прирівнюватися до шлюбу, бо за частинами 1, 2 ст. 21 Сімейного кодексу України «Шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану. Проживання однією сім’єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов’язків подружжя». Також варто звернути увагу, що якщо кредитний договір укладений до шлюбу, тоді це кредитне зобов’язання залишається лише за тим із подружжя, хто його уклав.

Далі варто визначити для яких цілей було укладено кредитний договір. Якщо його було укладено в інтересах сім’ї, то зобов’язання щодо повернення цих коштів поширюються і на дружину теж (оскільки відповідно до ч. 4 ст. 65 Сімейного кодексу України «Договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім’ї, створює обов’язки для другого з подружжя, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах сім’ї»). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

І стосовно купівлі автомобіля чоловіком можуть виникати питання щодо того, хто фактично ним користувався і для задоволення яких інтересів (сімейних чи особистих). Припустимо, що дружина відмовляється виплачувати кредит на підставі того, що його брала не вона, а чоловік. Але чоловік зазначає, що, насправді він брав кредит на автомобіль саме для сімейних потреб (фактичне використання автомобіля спільно). У такому випадку слід пред’явити докази того, що дружина теж користувалася автомобілем (наприклад, довіреність на керування автомобілем, наявність у дружини посвідчення водія тощо).

Зробимо висновок: ситуації, коли той з подружжя, хто не укладав кредитний договір, має зобов’язання по виплаті коштів, дійсно існують.  У нашому випадку варто більш детально розбиратися з реальним станом речей. А взагалі для уникнення таких неприємних ситуацій рекомендується усі спірні питання вирішувати «на березі» шляхом підписання шлюбного договору.