ЮРИДИЧНА КЛІНІКА ІНСТИТУТУ ПРАВА

Юридичний висновок ЩОДО ЗАМІНИ СТОРОНИ ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ ПРО СТЯГНЕННЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ З СОЦІАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ ДІТЯМ ВІЙНИ

ЩОДО ЗАМІНИ СТОРОНИ ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ ПРО СТЯГНЕННЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ З СОЦІАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ ДІТЯМ ВІЙНИ

Відповідно до статті 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» дітям війни до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, виплачується підвищення у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України.

Дана норма поширюється на тих осіб, які є громадянами України, та яким на час закінчення (2 вересня 1945 року) Другої світової війни було менше 18 років.

У 2014 році Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про затвердження Порядку погашення заборгованості за рішеннями суду, виконання яких гарантується державою», яка стосується рішень судів про зобов’язання Управління Пенсійного фонду здійснити перерахунок пенсій. Відповідне рішення потрібно подати до органів державної виконавчої служби за місцезнаходженням боржника для проведення їх обліку, інвентаризації заборгованості та подальшої передачі до органів, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, для погашення заборгованості.

Проте на практиці часто виникають випадки, коли рішення суду про зобов’язання перерахунку пенсії стосується особи, яких за життя не встигла отримати вищезазначені виплати. Тобто, рішення суду набрало законної сили, але не було виконане, а згодом людина помирає. У даному випадку право отримати таку виплату мають спадкоємці за законом (найчастіше – той з подружжя, хто пережив іншого; рідше мають на це намір діти).

Щоб отримати вищезазначену виплату правонаступникам померлої особи, необхідно звернутися до суду, який виніс рішення, із заявою про заміну сторони виконавчого провадження. Відповідно до статті 442 Цивільного процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 272 Цивільного процесуального кодексу.

Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження є підставою для отримання сум несплачених особі Пенсійним фондом коштів, правонаступнику померлого. Відповідно ухвала подається до органів державної виконавчої служби, а в подальшому – до Головного Управління Державної казначейської служби України.

Згідно із вищезазначеною постановою Кабміну рішення щодо пенсійних та соціальних виплат розподіляються в першу чергу. Передача рішень до органів, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, здійснюється окремо щодо кожної черги щокварталу до 10 числа місяця, що настає за звітним періодом.

Наша юридична клініка може оформити таку заяву про заміну сторони виконавчого провадження. На час карантину можна звернутися на електронну адресу e-mail: yurklinika@yur.sumdu.edu.ua